A hírek, események listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2008. június 4., szerda

Supka Gézára emlékezik az Írószövetség

Supka Gézára emlékezik az Írószövetség

Az első könyvhetet kezdeményező Supka Géza régész, újságíró, politikus személyes tárgyaiból, dokumentumaiból, valamint a róla és családjáról készült fotókból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten, a Magyar Írószövetség Bajza utcai klubjában - közölte Bényi Eszter.
2008. június 4. szerda 13:01 - Hírextra
 
Az egy hónapig látogatható kiállítás megrendezésének ötletét Supka Géza születésének 125. évfordulója adta - mondta Bényi Eszter.

A tárlat anyagát ismertetve kifejtette, hogy négy nagy és három kisebb tablón Supka Gézáról és családjáról készült fotókat, a régész iratait, igazolványait láthatják az érdeklődők, de a kíváncsiak beleolvashatnak többek között Bartók Béla, Kner Izidor, Márfy Ödön, a Csinszkaként ismert Boncza Berta, Márai Sándor, valamint Bajcsy-Zsilinszky Endre Supka Gézához írt leveleibe is.

A tárlókban egyebek mellett a régész könyveit, sakk-készletét, borotváját, nagyítóját, mártogatós írókészletét, szabadkőműves diplomáját és kalapácsát helyezték el. Bényi Eszter kiállította nagyapja frakkját, foteljét és telefonasztalát is. A látogatók egy olyan vadász-szőnyeget is megcsodálhatnak, melyet Supka Géza felesége szőtt.

Bényi Eszter kitért arra is, hogy a kiállítás megnyitóján, egy emlékest keretében mutatják be Supka Géza lányának, Supka Magdolnának a 79. Ünnepi Könyvhétre megjelenő Aba-Novák albumát.
Supka Géza 1883. április 8-án született Budapesten. Anyai ágon Eötvös Józsefnek és Kazinczy Ferencnek volt a rokona. Régészeti és művészettörténeti tanulmányait a grazi egyetemen végezte. Kolozsváron doktorált, majd 1904-től a Magyar Nemzeti Múzeum régiségtárában dolgozott. Bécsben, Rómában, Lipcsében, Kölnben, Kielben és Stockholmban is tartott előadásokat. 1918-ban a Nemzeti Tanács prágai követeként tevékenykedett. 1921-től újságírással és lapszerkesztéssel foglalkozott. 1945-től újból a nemzeti múzeum elnökeként dolgozott.

Supka Géza alapította a Polgári Demokrata Pártot, s annak országgyűlési képviselője is volt. 1921 és 1949 között élénk publicisztikai tevékenységet fejtett ki: a Világ, a Magyar Hírlap és a Pester Lloyd című lapokba írt. 1926-ban megalapította a Literatura című irodalmi és kritikai folyóiratot. Aktív tagja volt az unitárius egyháznak. Az újságíró, művészettörténész, régész, akadémikus 1956-ban halt meg.

Supka Géza volt az, akinek kezdeményezésére 1929-ben megrendezték az első ünnepi könyvhetet. Az újságíró, régész 1927 pünkösd vasárnapján Miskolcon, a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének rendes évi közgyűlésén azt javasolta, hogy a magyar könyv népszerűsítése érdekében évenként rendezzenek könyvnapokat.

Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű hírek

Blogarchívum