A hírek, események listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2011. április 19., kedd

dr. Tardy Pál: Sarastro volt-e Born Ignác?

Teadélután az Öntödei Múzeumban

A hosszú tél után az MMKM Öntödei Múzeuma április 19-én újra egy igazi zenei csemegével szolgálhatott a közel 100 fő érdeklődőnek. A zene és a kohászat került közel egymáshoz ezen a délutánon azzal, hogy Mozart Varázsfuvolájának és a selmeci akadémia tanárainak kapcsolatát kerestük.
Olyan ismeretekkel szerettük volna gazdagítani a hallgatóságot, hogy Mozart valóban a szabadkőműves, mineralógus Born Ignácról formázta-e meg az opera főhősét, Sarastrot, hogy hol ismerte meg egymást a híres muzsikus és a nagy tudós, barátok voltak-e vagy vetélytársak.
Ezekre a kérdésekre kaphattak választ azok a látogatók, akik a múzeumba eljöttek, és dr. Tardy Pál okleveles kohómérnök, OMBKE ex-elnök előadását meghallgatták.
Az előadó képekkel illusztrált rövid ismertetőt adott Selmecbányáról, majd a műszaki felsőoktatás 1735-ben alapított fellegvárát, a selmecbányai Bányászati Akadémiát mutatta be, melynek a Selmecre Mária Terézia által kinevezett oktatója, Born Ignác bányatanácsos jó ismerője volt.
Ezután beszélt a korabeli szabadkőművességről, hiszen Born a bécsi szabadkőműves páholy vezetője is volt. A zeneóriás Mozart is tagja volt ennek a szövetségnek, mely segítette az emberek fejlődését és támogatta a rászorultakat, így a két híresség számára összekötő kapocs lehetett a páholytagság. A másik kapcsolat az lehetett, hogy a másik selmeci oktató, Jacquin professzor lányait Mozart tanította zenére.
A nemrégen az USA-ban elhunyt magyar kohómérnök, Lux András mutatott rá elsőként arra a lehetőségre, hogy a zeneszerző az akadémia professzorairól mintázta meg a Varázsfuvola szereplőit. Az opera főhősében, Sarastroban Born Ignácot, a Beszélőben Jacquin Miklóst, Taminoban Müller Ferencet, Selmecbánya híres professzorait, Monostatosban Klaprothot, az ellenszenves berlini tanárt jelenítette meg.
A képekkel és operarészletekkel gazdagított előadás színvonalát emelte, hogy az opera egyes részeit és fuvolaszólóit Tóth Katalin, a XVIII. kerületi Dohnányi Ernő Zeneiskola fuvolaszakos tanára adta elő.
Az előadás után a hallgatóság kérdéseket tehetett fel. Vitaindító kérdés volt, hogy tulajdonképpen hol is született Born Ignác? A kérdező honlapokon nézett utána, ahol két helységnevet is megjelöltek. Born életének egyik jeles kutatója, dr. Laár Tibor véleménye az, hogy minden bizonnyal az erdélyi Kapnikbánya a neves tudós születési helye, hiszen önéletírásában erre hivatkozik, de Gyulafehérváron anyakönyvezték.
Az előadás zárásaként érdekes kiegészítést hallhattunk dr. Pilissy Lajos kohómérnöktől. A híres tudós 1770-es erdélyi útja során súlyosan megsérült, mely élete végéig komolyan akadályozhatta munkájában is.
Végezetül dr. Lengyelné Kiss Katalin múzeumvezető megköszönte az előadást és a fuvolaművész közreműködését, majd a résztvevőket tárlatvezetésre és teázásra invitálta.
Terveink szerint az elkövetkezendőkben is lesz alkalom zenével, előadással egybekötött teadélutánok rendezésére ilyen nagy számú közönség előtt az MMKM Öntödei Múzeumában!

Csibi Kinga



Forrás: http://www.omm.hu/ontode/

Kapcsolódó program: http://szkp1.blogspot.com/2011/04/eloadas-dr-tardy-pal-sarastro-volt-e.html

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű hírek

Blogarchívum