A hírek, események listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2012. január 23., hétfő

Mozart Varázsfuvolája a gyerekek számára

Az opera világába kalandozik a Jókai Színház

2012. január 23.
cikk küldése e-mail-bennyomtatás
Mozart talán legnépszerűbb, legismertebb operáját, a Varázsfuvolát viszi színre február 21-én a Jókai Színház Dorotty Szalma rendezésében. A felnőtteknek szóló művet most zenei átiratokkal gyermekek számára alakítja át a teátrum.
Mozart Varázsfuvolája gazdag szimbólumrendszerével, zseniális zenéjével, változatos karaktereivel egyaránt magán hordozza a nagyopera, a vígopera és a daljáték műfaji sajátosságait. A mű Mozart egyik leggyakrabban előadott operája, hiszen a sokrétű mondanivaló számos értelmezést tesz lehetővé. A szabadkőművesség szimbolikáját is merészen használó műalkotást felnőttek számára írta a szerző, ám az ábrázolt varázslatos mesevilág lehetővé teszi a darab gyermekek számára is befogadható formába öntését.
Egyedülálló produkció születik a teátrum színpadán, hiszen a Jókai Színház először kísérletezik az opera műfajával. Mozart remekműve azonban, ha nem is teljesen átalakítva, de más formában jelenik majd meg a deszkákon, a társulat tagjainak közreműködésével. Gulyás Levente olyan zenei világba helyezte az operát, mely közelebb hozhatja majd a fiatalokat is ehhez a műfajhoz. Dorotty Szalma rendező pedig egy mesevilágot felépítve a jó és a rossz küzdelmét, a tisztaság, a szerelem győzelmét helyezte előtérbe koncepciója megalkotásakor. Pamina (Gubik Petra) és Tamino (Gulyás Attila) egy varázslatos világban küzdenek meg a gonosszal, melyben állatszerű lények segítik és hátráltatják őket. Így például a Papagenot alakító Csomós Lajos kakashoz, míg a Papagenát megformáló Kara Tünde kakaduhoz hasonlító lényként lép a színpadra. Rátkai Erzsébet jelmeztervező elmondta: ember és állatfigura határán szeretné elhelyezni ezeket a karaktereket.
Az Éj királynője és Sarastro szerepét vendégművészek, operaénekes alakítják majd az előadásban. Ezek az alakok egy felsőbbrendű világ figuráiként más hangon, szélsőséges magasságokban és mélységekben szólalnak meg a színpadon. Az operairodalom egyik legnehezebb koloratúrszoprán szerepét Fábry Gabriella énekli majd, Sarastrot pedig Gábor Géza, valamint Altorjay Tamás formálja meg. A szimbolikus elemekkel átszőtt díszlet Mira János tervei alapján készül.

Forrás: http://kultura.hu/main.php?folderID=952&articleID=321718&ctag=articlelist&iid=1


Papageno a metrón
Gőzerővel folynak a Varázsfuvola című darab próbái a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán: Dorotty Szalma rendezésében, február 21-én mutatja be színházunk a mesevilágba ágyazott, gyerekeknek készülő Mozart-operát. Ám, hogy a felnőtt nézők se maradjanak ki a jóból, nekik a Papageno a metrón című Zalán Tibor-darab próbái kezdődtek el, mely szintén Dorotty Szalma rendezésében kerül színre.

 A készülő munkát egyelőre szinte teljes titok és homály fedi. A színpadi tér feltehetően egy metromegálló (lehet, -szerelvény), ahol, a feltételezhető cselekmény szerint, utazás közben találkozik férfi és nő. Egyikük egy Papagenót játszó madárruhás színész, a másikuk pedig a megállóban ücsörgő punk-lány. A történet állítólag a rendezőnő személyes élményéből indul ki, bár lehet, ez nem is olyan fontos. A néző az előadás során talán beleshet a kulisszák mögé is, felvillanásokra láthatja a Varázsfuvola Papagenoját megjelenítő operabariton színházi létezését, avagy, pechsorozatát tíztől kettőig. Annyit elárultak az egyeztető próbán az érdeklődőknek is az alkotók, hogy sokat fog énekelni a darabban a Papagenót alakító színész, és sok szerepben lesz látható a punk-lány.
Egy darab a budapesti születésű, Bécsben élő Dorotty Szalma rendezésében, Zalán Tibor szövegével, mely sok szempontból kollektív alkotás lesz (a zongoránál Sági Balázs) –, Komáromi Anett és Kelemen Dániel kettősével. Lehet, hogy ritka színházi csemegében lesz ismét részünk?
A kérdés, persze, nyitva marad február végéig: hogy kerül a madárruhás Papageno a metróba? Akkor majd minden kiderül – talán.  A munka mindenesetre az egyeztető próbával, a nyilvánosság teljes kizárásával, elkezdődött…


Kapcsolódó galéria: http://jokaiszinhaz.hu/papageno-a-metron-egyezteto-proba



Kapcsolódó program: http://szkp1.blogspot.com/2012/01/bekescsabai-jokai-szinhaz-mozart-gulyas.html

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű hírek

Blogarchívum