A hírek, események listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2012. március 30., péntek

Kurt Masur szabadkőműves díjat kapott

Kurt Masur szabadkőműves díjat kapott

A Német Szabadkőművesek kulturális elismerése a maestro zenei alkotótevékenységének és főképp humanitárius tetteinek szól.

A 10 ezer euróval járó kitüntetést a lipcsei Gewandhausban adták át csütörtökön. Masur 1970 és 1997 között volt a Gewandhaus karmestere. A szabadkőművesek különösen az 1989-es békés forradalomban való részvételét értékelték. Masur azon hat prominens lipcsei személyiség közé tartozik, akik 1989-ben az emberi jogok érdekében szálltak harcba és kiáltvány bocsátottak ki a "Németországi Demokratikus Köztársaságról". Lipcse díszpolgárává választotta Masurt, akit a fordulat után az újraegyesült Németország lehetséges elnökeként is emlegettek.
Kurt Masur
A szabadkőművesek kulturális díját szabálytalan időközönként ítélik oda az arra érdemeseknek. A már díjazottak közé tartozik Golo Mann, Lev Kopelev és Yehudi Menuhin is. A szabadkőművesek hagyománya Angliából származik, az első nagypáholyt Londonban alapították 1717-ben. Húsz évvel később jött létre az első németországi páholy Hamburgban. A szabadkőművesek - saját állításuk szerint - elkötelezettek a tolerancia, a békeszeretet, a szociális igazságosság és a testvériség iránt.
A náci rezsim üldözte a szabadkőműveseket, és az NDK-ban is tiltották működésüket. Manapság országszerte már mintegy 450 páholy létezik, megközelítőleg 15 ezer taggal.
Beethoven: Egmont nyitány, km.: Gewandhaus Zenekar, vez.: Kurt Masur



Forrás: http://fidelio.hu/klasszikus/hirek/kurt_masur_szabadkomuves_dijat_kapott

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű hírek

Blogarchívum