A hírek, események listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2012. május 26., szombat

Szabadkőműves csúcstalálkozó Belgrádban

Szabadkőműves csúcstalálkozó Belgrádban

2012.05.26. 12:00 Styxx

Tegnap kezdődött az Európai Szabadkőműves Nagypáholyok kétnapos konferenciája a szerb fővárosban. Utoljára 82 évvel ezelőtt tartottak itt hasonló rendezvényt. A képen látható Dragoslav Pavlović, a Szerbiai Szabadkőműves Nagypáholy nagymestere elmondta, hogy egyben a Szerb Királyi Nagypáholy száz éves alapítására emlékeznek európai elvbarátaikkal együtt.
masoni_ff.jpg
Mint mondta, a rendezési jog megszerzése mindenképpen megtisztelő. Noha Szerbia gazdag hagyományokkal rendelkezik a szabadkőművesség terén, a kommunista Jugoszláviában természetesen – Magyarországhoz hasonlóan – a szervezetet betiltották, tagjait pedig üldözték.

Idén húsz európai országból érkeztek szabadkőművesek Belgrádba, többek között Franciaországból, Oroszországból, Spanyolországból, Romániából, Moldovából és Magyarországról is. Sőt, mint kiderült, a szabadkőművesek meglehetősen tágan értelmezik Európát, mert a libanoni páholy is képviselteti magát. Dragoslav Pavlović elmondta, hogy a szabadkőművesek közül nem kevesen országuk gazdasági és politikai életében rendkívül befolyásos személyek.
 zidari.jpg
Érdekesség, hogy a XIX-XX. század fordulóján épült szabadkai bérházak homlokzatain a mai napig fellelhetőek a jellegzetes szabadkőműves szimbólumok. (Igaz, akkor a szerb szabadkőműves nagypáholy alapítói közül inkább csak úgy lehetett közük az ottani épületekhez, hogyha "rendes" kőművesként dolgoztak rajtuk. Bár a titokzatos szabadkőműveseknél sosem lehet tudni.)
A szerb szabadkőművesek a román, a spanyol és a bolgár nagypáhollyal készülnek szorosabb együttműködést kötni. Emellett a szerb nagypáholy új nagymesterét is most választották meg. A jelenlegi nagymester "civilben" a dél-szerbiai Nišben egy vállalat ügyvezető-tulajdonosa.
1000dinara.jpg
Đorđe (Georg) Vajfert (1850-1937) – A pancsovai sváb iparos Belgrádban
alapított sörgyárat, majd a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság jegybankelnöke,
valamint a "Jugoszlávia" Szabadkőműves Nagypáholy első nagymestere lett.




Forrás: http://srbija.blog.hu/2012/05/26/szabadkomuves_csucstalalkozo_belgradban_1

Kapcsolódó linkek:

http://www.balkaninsight.com/en/article/belgrade-hosts-conference-of-european-freemasons


http://fr.wikipedia.org/wiki/Conf%C3%A9d%C3%A9ration_des_grandes_loges_unies_d%27Europe


http://web.archive.org/web/20081113231704/http://www.fm-fr.org/fr/spip.php?article23

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű hírek

Blogarchívum